Święta tuż, tuż… czas na pieczenie pierników!!!
Dzień 12 grudnia dla dzieci z oddziału przedszkolnego oraz klas I-III Szkoły Filialnej w Więsławicach był bardzo pracowity, ponieważ tego dnia piekły one pierniki. Dzieci zadbały o to, aby mieć czyste rączki oraz założyły fartuszki. Poznały też składniki i sposób wykonania ciasta, potrzebne przybory kuchenne, a także zasady bezpieczeństwa. Gdy wszystko było gotowe wszystkie dzieci z ogromnym zapałem i zaangażowaniem zabrały się do pracy – wałkowały ciasto, wykrawały ciasteczka. Efektem naszej pracy były pełne blaszki pierniczków. Następnie pod czujnym okiem pierniki nabierały koloru piekąc się w piekarniku. Pierniki zostały przygotowane według przepisu p. Urszuli Trzebuchowskiej.
Pierniki:
3 żółtka
½ szkl cukru
½ szkl cukru upalić + woda
1 łyżeczka amoniaku (sparzyć)
½ szkl miodu
1 margaryna Kasia
1 łyżka smalcu
Przyprawa do pierników lub cynamon
1 kubek śmietany
Mąka (ile się wgniecie)
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przestudzony cukier palony, tłuszcz, śmietanę, amoniak, mąkę i miód.
Smacznego